Na de opmars van digitale facturatie wordt 2019 het jaar van de revolutie

21 jan 2019
Billtobox

Nu de champagnekurken niet meer in het rond vliegen, kijkt Jan Druppel terug op wat digitale facturatie in 2018 heeft betekend.

Onze Product Director Documents laat ook zijn licht schijnen op de belangrijkste trends voor 2019.
 

Nieuwe initiatieven

Het afgelopen jaar merkten we dat digitale facturatie echt begint te leven. De federale overheid lanceerde eerder al het OpenPEPPOL-netwerk, waarbij bedrijven verplicht worden om met een purchase order of aankoopnummer te werken. Ondertussen zijn er steeds meer startups die het speelveld betreden door initiatieven op poten te zetten en platformen te ontwikkelen. Er begint echt iets te bewegen. Vandaag is de pdf via e-mail al goed ingeburgerd, maar de vraag is of we erin gaan slagen om die pdf in de facturatieflow te vervangen door elektronische facturen. Pas dan ga je echt naar een optimalisering van de bedrijfsprocessen. De eerste stappen werden het afgelopen jaar al gezet, maar we hebben nog een lange weg te gaan.
 

Economische beroepen omarmen digitale facturatie

Sinds afgelopen jaar zijn de economische beroepen echt aan de slag gegaan met digitale facturatie, een belangrijke evolutie. Veel accountantskantoren werken al voor negentig procent digitaal. Die economische beroepen zijn een heel belangrijke speler in het verhaal, want allemaal samen beheren zij ongeveer 1,2 miljoen juridische entiteiten – de grote meerderheid van de Belgische bedrijven. Dat die community ermee aan de slag gaat, is een belangrijk teken.
 
Boekhoudkantoren die digitaal werken, beheren veel meer klantendossiers. Neem een kantoor met twintig werknemers als voorbeeld. Als dat kantoor digitaal werkt, kan het 700 klantendossiers meer aan dan een concurrent die dat niet doet. Ik geloof niet dat er nog een model zit in bedrijven die manueel facturen verwerken, maar wel dat de waarde van de economische beroepen ligt in de dienstverlening en de adviesrol als onafhankelijke.
 

PSD2 wordt een gamechanger

Als we het hebben over 2019, dan kunnen we niet om PSD2 heen. Vanaf de tweede jaarhelft gaat dat een revolutie ontketenen. De integratie tussen documenten en betalingen wordt doorslaggevend. Niet alleen naar eenvoud van gebruik toe, maar ook naar openheid van de markt. Ik geloof heel erg in PSD2 omdat betalingsinitiaties gaan plaatsvinden op niet-bancaire platformen. De huidige manier van werken via de CODA komt zo zwaar onder druk te staan omdat ze niet gebonden is aan de grootte van de onderneming. Daardoor heeft PSD2 zowel op grote ondernemingen als op kmo’s een impact. Vroeger bewogen altijd eerst de grote ondernemingen zich in een nieuwe technologie en namen de kmo’s een afwachtende houding aan. De openheid die de betalingsinitiatie van PSD2 met zich meebrengt, start voor iedereen op hetzelfde moment.
 

De toekomst van accounting

Er wordt wel eens gezegd dat artificial intelligence en machine learning de toekomst zijn van de accountant. Die twee zaken zullen zeker een rol spelen, maar ik geloof niet dat de menselijke factor kan worden uitgesloten. Er is te veel ruimte voor interpretatie en te veel nood aan creativiteit en kennis om met bepaalde situaties om te gaan. De vertrouwelijke en persoonlijke adviesrol die de accountant heeft ten opzichte van de klant om de business te laten groeien, kan niet zomaar worden overgenomen door een robot. Waar ik wél in geloof, is in automatisering van bepaalde processen. Ik verwacht dat die zich in 2019 verder doorzet.)

Gerelateerde blogs